روش تشخیص خرابی بک لایت تلویزیون اولین و مهمترین قدم در مراحل تعمیر تلویزیون در صورت خرابی بک لایت است. چند روش تشخیص خرابی بک لایت تلویزیون وجود دارد که شما می توانید برای اطمینان از خرابی بک لایت تلویزیون خود از آنها استفاده کنید. در ادامه آنها را به شما آموزش میدهیم.
معنی بک لایت چیست و چه وظیفهای در تلویزیون دارد؟
لغت بک لایت به معنای نوری است که از پشت به شیئی تابانده میشود. در پشت صفحه نمایش تلویزیونهای ال سی دی و ال ای دی، تعدادی لامپ روشن شده و باعث تولید نور پس زمینه یا همان بک لایت میشوند.
برای آشنایی بیشتر با نقش بک لایت باید بدانیم که تصویری که در یک نمایشگر ایجاد میشود، برای دیده شدن نیاز به روشنایی دارد. در تکنولوژیهای مختلف ساخت تلویزیون، روشهای متفاوتی برای تولید این نور به کار گرفته شده است.
نکته مهم هر ایرادی که در کیفیت تولید بک لایت تلویزیون ایجاد شود به طور مستقیم در کیفیت تصویر تلویزیون اثر میگذارد مثلا اگر بخشی از نور بک لایت قطع شود در همان منطقه از تصویر تاریکی نسبی ایجاد میشود.
اهمیت تشخیص خرابی بک لایت
قطع شدن تصویر تلویزیون و سیاه شدن صفحه تلویزیون یک ایراد کلی است و خرابی تعداد زیادی از قطعات میتواند علت ایجاد آن باشد. اما چون ایراد بک لایت و سوختن لامپهای بک لایت یکی از ایرادهای متداول در بین تلویزیون های ال ای دی است اگر عباراتی مانند قطع شدن تصویر تلویزیون ، سیاه شدن تصویر و یا عبارات مشابه را جستجو کنیم تقریبا تمام نتایج به دست آمده شما را به سمت خرابی بک لایت تلویزیون راهنمایی میکند.
در مجموعه تعمیرات تلویزیون رایان بارها دیدهایم که ایجاد اشتباه در روش تشخیص خرابی بک لایت تلویزیون باعث شده است که پروسه تعمیر تلویزیون به بیراهه برود. عیب یابی به اشتباه انجام شود، هزینه تعمیر تلویزیون به مقدار اشتباهی گفته شود و نتیجه خوبی به دست نیاید. اگر بدانیم که بک لایت چه نقشی در تشکیل تصویر در تلویزیون های LED و LCD دارد بهتر می توانیم ایرادهای مربوط به خرابی و نقص در عملکرد این بخش را بشناسیم.
بیشتر بخوانید : پاسخ به 5 سوال مهم در تعمیر بک لایت تلویزیون
قطع شدن تصویر تلویزیون شاخصترین نشانه خرابی بک لایت
وقتی نور بک لایت تلویزیون به طور کامل قطع شود تصویر هم به طور کامل قطع می شود. در این حالت بقیه کارکردهای تلویزیون به صورت عادی انجام می شود: تلویزیون صدا دارد ، کنترل کار می کند و حتی شبکه ها هم عوض می شود.
تصویر تلویزیون از دو عنصر اصلی تشکیل میشود: سیگنال تصویر و نور پس زمینه (بک لایت). اگر بک لایت قطع شود تصویر تاریک میشود اما وجود دارد و می توان هاله تصویر را تشخیص داد. اگر تصویر قطع شود و نور بک لایت وجود داشته باشد با روشن کردن تلویزیون، صفحه نمایش ( با ایجاد نور بک لایت ) از تاریکی مطلق خارج میشود و نسبت به نوع ساختار پنل تم آبی رنگ و یا خاکستری پیدا می کند.
روش تشخیص خرابی بک لایت تلویزیون ال سی دی
در همین ابتدا باید بدانید که قطع شدن تصویر تلویزیون بعد از چند دقیقه کارکردن شایعترین نشانه ظاهری خرابی بک لایت در تلویزیونهای LCD است. اما روش تشخیص خرابی بک لایت در تلویزیون های ال سی دی کمی سختتر و پیچیدهتر از تلویزیون های ال ای دی است.
تعداد قطعاتی که در بخش بک لایت تلویزیونهای ال سی دی استفاده شده بسیار بیشتر از ال ای دی ها است، به همین دلیل مسیر عیب یابی بک لایت در آنها هم بسیار پیچیدهتر و فنی است.معمولا برد بک لایت به صورت یک بخش طراحی میشود و با نام برد بک لایت نامگذاری میگردد.
معمولا روند ایجاد و پیشرفت ایراد در تلویزیون های ال سی دی کندتر از ال ای دی ها است. مثلا در ابتدای ظاهر شدن نشانههای خرابی بک لایت، بعد از یک ساعت کارکردن، تصویر قطع میشود. در صورت عدم توجه و ادامه استفاده به تدریج این زمان کاهش پیدا میکند.
یکی از ترفندهای روش تشخیص خرابی بک لایت تلویزیون LCD کم کردن میزان نور بک لایت در منوی تنظیمات است. با این اقدام زمان قطع شدن تصویر افزایش مییابد مثلا اگر قبلا بعد از چند لحظه روشن بودن تصویر قطع میشده بعد از این تغییر معمولا بعد از چند دقیقه قطع میشود.
بیشتر بخوانید : بهترین روش تعمیر بک لایت تلویزیون
روش تشخیص خرابی بک لایت تلویزیون ال ای دی
قطع شدن تصویر شایعترین علامت خرابی بک لایت تلویزیون است، اما نشانههای دیگری هم وجود دارد. مهم این است که شما به این علائم دقت کرده و به درستی آنها را بررسی کنید. همانطور که گفتیم دیودهای نورانی جایگزین لامپهای فلورسنت در تلویزیونهای ال ای دی شدند. از آن جا که این قطعات با تولید روشنایی، بک لایت تلویزیون را تامین میکنند اکثرا با نام (لامپ بک لایت تلویزیون) شناخته میشوند.
تعداد و نوع مداربندی لامپهای بک لایت، مهمترین عامل در ایجاد نشانه و علائم ظاهری خرابی بک لایت تلویزیون است. معمولا در تلویزیونهای کوچکتر مثل 32 و 40 اینچ نشانههای خرابی بک لایت به صورت قطع شدن کامل تصویر و در سایزهای بالاتر مثل 49 و 55، علائم به صورت تاریک شدن بخشی از تصویر ظاهر میشود.
به طور خلاصه: شایعترین ایرادهای ظاهری خرابی بک لایت در بین برندهای مختلف تلویزیون ال ای دی عبارتند از :
- قطع شدن کامل تصویر تلویزیون
- سیاه شدن قسمتی از صفحه تلویزیون
- ایجاد هالههای ابر مانند سیاه و تاریک در قسمت های مختلف تصویر تلویزیون
- ایجاد نقاط سفید و یا هالههای سفید رنگ و پر نور در تصویر تلویزیون
- تاریک شدن نصف صفحه تلویزیون