خرابی بک لایت تلویزیون به یکی از ایرادهای شایع در بین برندهای مختلف از ال جی، سامسونگ و سونی گرفته تا تی سی ال و مارشال و انواع تلویزیونهای ایرانی، تبدیل شده است. شما بعنوان یک مصرف کننده باید بدانید که تلویزیونی که الان در حال استفاده از آن هستید، ممکن است نیاز به تعمیر پیدا کند و بک لایت، یکی از اولین قطعاتی است که ممکن است خراب شود و بسوزد. حتی اگر به تازگی تلویزیون خریدهاید، میتوانید با رعایت چند نکته ساده باعث افزایش 50% عمر بک لایت تلویزیون خود شوید.
پس لازم است که ابتدا با بک لایت تلویزیون و روش کار آن آشنا شوید، نشانهها و علائم خرابی آن را بشناسید تا در صورت نیاز بتوانید تعمیر تلویزیون خود را به بهترین روش و با کمترین هزینه انجام دهید.
بک لایت چیست؟
تلویزیونهای ال سی دی و ال ای دی برای نمایش تصویر نیازمند نور پس زمینه یا همان بک لایت هستند. در واقع، تا قبل از تولید ال سی دیها، بخشی به نام بک لایت در تلویزیون وجود نداشت. بک لایت بوسیله تعدادی لامپ در پشت صفحه نمایش تلویزیون تولید میشود و به صورت ملایم و یکنواخت در سطح تصویر پخش میگردد. بدون وجود این روشنایی، تصویر تلویزیون وجود دارد اما به حدی تاریک است که قابل مشاهده نیست.
مثال بسیار ساده برای روش عملکرد بک لایت، نحوه دیدن عکس های رادیولوژی است. عکس را مقابل یک صفحه نوری سفید قرار میدهند تا روشن و قابل دیدن شود. در این مثال، عکس رادیولوژی همان تصویر است و نوری که در پشت آن روشن میکنند تا عکس قابل دیدن شود، بک لایت است.
نکته مهم که باید در بخش تعمیر بک لایت مورد توجه قرار بدهید این است که کیفیت آن بطور مستقیم در کیفیت تصویر تاثیر میگذارد. به بیان سادهتر: هر ایرادی که در نور زمینه ایجاد شود به طور مستقیم در تصویر قابل مشاهده است. مثلا اگر بخشی از لامپها روشن نشود، همان بخش از تصویر به صورت تاریکتر نسبت به سایر قسمتها دیده میشود.
انواع بک لایت تلویزیون ال ای دی
از نظرساختار، بک لایتها به انواع مختلف تقسیم میشوند، اما 2 نوع از آنها بیشترین استفاده را در تلویزیونهایی که امروز تولید میشوند، دارند.
بک لایت Direct
Direct به معنی مسقیم است. در بک لایت (Direct) نور لامپها از پشت اما به طور مسقیم به صفحه نمایش میتابد. در بک لایت دایرکت، شاخههای لامپها به صورت افقی و یا عمودی در پشت صفحه نمایش چیده میشوند و منشور لامپها، صفحات پولاریزه و دیفیوزر باعث میشود که روشنایی، به طور ملایم و یکنواخت در سطح تصویر پخش شود.
بک لایت Edge
Edge به معنی لبه است. در بک لایت Edge، لامپها در کنارههای پنل (صفحه نمایش) قرار میگیرند. روشنایی آنها در صفحه دیفیوزر میشکند و به صورت یکنواخت، صفحه نمایش را روشن میکند.
نشانههای خرابی بک لایت تلویزیون
برای درک درست علائم و نشانههای خرابی بک لایت، بهتر است با نحوه عملکرد بک لایت آشنا شوید. اگر نقش لامپهای بک لایت در نمایش یک تصویر را متوجه شوید به راحتی میتوانید ایرادهای مختلف را به راحتی درک کنید.
علائم مختلف خرابی بک لایت همگی روی روشنایی تصویر تاثیر میگذارد. اگر تعدادی از لامپها بسوزد و روشن نشود باعث تاریک شدن بخشی از تصویرو ایجاد لکههای سیاهی میشود. در صورتی که همه لامپها روشن نشود، تصویر به طور کامل قطع میشود. اگر هم در کیفیت تولید و پخش یکنواخت بک لایت مشکلی ایجاد شود، باعث نشت نور و تاریک و روشن شدن صفحه و ایجاد نقاط پرنور در تصویر خواهد شد.
با توجه به توضیحات بالا، 3 نشانه اصلی خرابی بک لایت تلویزیون عبارتنداز:
- قطع شدن تصویر
- سیاه شدن قسمتی از صفحه تلویزیون
- ایجاد نقاط نورانی
افزایش عمر بک لایت تلویزیون
همانطور که گفتیم خرابی بک لایت به یکی از ایرادهای شایع در مجموعه تعمیرات تلویزیون بدل شده است. تلویزیونها در برندها و مدلهای مختلف با خرابی بک لایت به مراکز تعمیرات مراجعه میکنند. در اینجا این سوال پیش میآید که آیا روشی برای افزایش عمر بک لایت و جلوگیری از خرابی آنها وجود دارد یا خیر؟
برای جواب دادن به یک اصل مهم در مجموعه تعمیرات تلویزیون اشاره کنیم که:
هر قطعهای که گرمای بیشتری تولید میکند بیشتر در معرض خرابی قرار دارد.
با توجه به این اصل مهم، هر قطعهای که بخواهیم عمر بیشتری داشته باشد باید سعی کنیم گرمای کمتری تولید کند و در عین حال گرمای تولید شده را بهتر و بیشتر دفع کنیم. با توجه به توضیحات بالا، متخصصین تعمیر تلویزیون رایان نکات زیر را برای افزایش عمر لامپهای بک لایت توصیه میکنند:
-
- تنظیم بک لایت تلویزیون نسبت به نور محیطی
- استفاده از گزینه صرفه جویی در انرژی تلویزیون
- خاموش کردن تلویزیون در فواصل زمانی 2 تا 3 ساعت به مدت 10 تا 15 دقیقه
یک پاسخ
سلام , اطلاعات سایتتون تکمیل و قابل استفاده است و فقط برای تبلیغ نیست , در این مسیر موفق باشید