تعمیر بک لایت تلویزیون ; کارکرد و عیوب مختلف آن

تعمیر بک لایت تلویزیون

شما که هم اکنون در حال خواندن این نوشته هستید ممکن است یکی از مراجعین تعمیر بک لایت تلویزیون باشید که با یکی از عیوب مختلف این بخش مانند قطع شدن تصویر مواجه و با جستجوی کوتاهی در اینترنت متوجه شده اند که بخش بک لایت تلویزیون آنها دچار خرابی شده است و باید برای تعمیر تلویزیون اقدام کنند.

در این نوشته قصد داریم راجع به خرابی بخش بک لایت تلویزیون ، عیوب مختلف آن ، روش های تعمیر یا تعویض آن ، جلوگیری از خرابی مجدد به طور کامل توضیح دهیم اما در ابتدا باید با نحوه کارکرد این بخش و نقش آن در تولید تصویر در تلویزیون ها آشنا شویم :

بک لایت چیست ؟

تا قبل از تولید تلویزیون های ال سی دی عملا بخشی به نام بک لایت در تکنولوژی های مختلف تلویزیون وجود نداشت ، با شروع تولید این تلویزیون ها این بخش هم متولد شد.

روش کار تلویزیون های ال سی دی و تولید تصویر به این صورت است که سیگنال تصویر در بخش های مختلف پردازش شده و در آخر برای نمایش به صفحه نمایش منتقل می شود اما این تصویر به تنهایی قابل دیده شدن نیست چرا که نور سفید ندارد و این نور را بخش بک لایت برای دیده شدن تصویر تولید می کند.

نور بک لایت در تکنولوژی های مختلف تلویزیون بوسیله انواع لامپ های مختلف تولید شده و از پشت به تصویر تابانده می شود و تصویر را قابل مشاهده می کند.مثال بسیار ساده ای که در توصیف نحوه عملکرد بک لایت تلویزیون می توانیم به آن اشاره کنیم نحوه دیدن عکس های رادیولوژی توسط پزشکان است که آن را در مقابل یک صفحه نوری سفید قرار می دهند تا اجزاء آن قابل دیدن باشد.

در این روش دیدن عکس ، تصویر وجود دارد و نور سفید آن را قابل دیدن می کند.

 

 

تعمیر بک لایت تلویزیون

 

 

بک لایت تلویزیون LCD

در تلویزیون های ال سی دی نور بک لایت بوسیله لامپ های فلورسنت تولید می شود، این لامپ ها که معمولا به اندازه یک مداد ضخامت و به پهنای اینچ تلویزیون طول دارند به صورت افقی در پشت صفحه نمایش تلویزیون و معمولا بین 8 تا 24 ردیف را شامل می شوند.

ولتاژ لازم برای روشن شدن لامپ های فلورسنت در برد بک لایت تولید می شود و همچنین نحوه عملکرد صحیح لامپ ها و میزان روشنایی آنها بوسیله قطعات این برد کنترل می شود.

لامپ های فلورسنت توان مصرفی بالایی داشته و در نتیجه کارکرد آنها حرارت زیادی تولید می شود و به همین دلیل بخش بک لایت در تلویزیون های ال سی دی استهلاک بیشتری نسبت به سایر قطعات دارد.

عمومی ترین شکل ایراد بخش بک لایت در تلویزیون های ال سی دی قطع شدن تصویر تلویزیون پس از دقایقی کارکرد تلویزیون است که می تواند بدلایل مختلفی از جمله خرابی یک یا تعدادی از لامپ های فلورسنت و همچنین خرابی برد بک لایت ایجاد شود.

پایان عمر مفید لامپ های فلورسنت معمولا با تغییر رنگ نور ساتع شده و همچنین افزایش میزان مصرف انرژی آنها رخ می دهد که بوسیله مدارات محافظ دستگاه شناسایی شده و برای جلوگیری از گسترش ایراد بخش بک لایت تلویزیون از کار می افتد.

تعمیر بک لایت تلویزیون ال سی دی

تعمیرات بک لایت در تلویزیون ال سی دی

بک لایت تلویزیون LED

لامپ های فلورسنت توان تلفاتی بالایی دارند و گرمای زیادی تولید می کنند و در مجموعه تعمیر تلویزیون های ال سی دی ، تعمیر بک لایت تلویزیون یکی از موارد پرمراجعه نسبت به سایر ایرادها به شمار می آمده است.

از آنجا که طراحان همیشه روی نقاط ضعف دستگاه ها متمرکز شده و سعی در برطرف کردن آنها دارند لامپ های ال ای دی را جایگزین لامپ های فلورسنت کردند و به این ترتیب نسل جدیدی از تلویزیون های ال سی دی تولید شد که ما امروز آنها را با نام تلویزیون های ال ای دی می شناسیم.

در واقع تلویزیونهای ال ای دی که امروز در حال استفاده آنها هستیم همان تلویزیونهای ال سی دی هستند که در بخش بک لایت آنها به جای فلورسنت از لامپ های LED استفاده شده است و حتی در بسیاری از کاتالوگ هایی که در برندهای مختلف چاپ می شود همچنان می بینیم که از عنوان LCD برای این تلویزیون ها استفاده می شود و بهتر است که این تلویزیون ها را تلویزیون های ال سی دی دارای بک لایت ال ای دی بنامیم.

لامپهای LED با چند شیوه چینش در طراحیهای مختلف بکار برده می شود:

بک لایت شاخه ای (Direct lit) : مانند بک لایت مدل های LB و LN ال جی و یا مدل F در سامسونگ

بک لایت لبه (Edge) : مانند بک لایت مدل LM ال جی و یا مدل EX سونی

بک لایت (Full array) : مانند بک لایت برخی از مدل های تلویزیون vizio

 

 

تعمیر بک لایت تلویزیون

 

مزایای استفاده از لامپ های ال ای دی به جای لامپهای فلورسنت در بخش بک لایت تلویزیون :

  • ایجاد نور زنده و روشنایی متفاوت نسبت به لامپهای فلورسنت
  • مصرف انرژی پایین تر و توان تلفاتی کمتر
  • عدم نیاز به مدارات گسترده و قطعات با توان بالا برای تامین ولتاژ مورد نیاز
  • نیاز به فضای کمتر و کمک به کم شدن ضخامت تلویزیون که یکی از اهداف اصلی طراحان الکترونیک است.

تعمیر بک لایت تلویزیون LCD

در تلویزیون های ال سی دی با توجه به ساختار قطعات و بالا بودن استهلاک ، تعمیر بک لایت تلویزیون دامنه وسیعی از قطعات را در بر می گیرد که شامل لامپهای فلورسنت (که تعداد آنها بین 8 تا 24 عدد متغیر است) و مدارات و قطعات تامین کننده ولتاژ کار این لامپها می شود.لامپ های فلورسنت توان تلفاتی بالایی دارند و گرمای تولید شده در این بخش غیر از بخش بک لایت باعث بالا رفتن استهلاک صفحه نمایش تلویزیون هم می شوند و فلت های انتقال تصویر که با توجه به تکنولوژی ساخت این دستگاهها در بالا قرار دارند را تحت تاثیر قرار می دهند.

خرابی لامپ های فلورسنت عموما با تغییر رنگ و یا شکستگی آنها همراه است و در هر دو حالت، در صورت افزایش میزان جریان مصرفی مدار، باعث فعال شدن مدارات محافظ بخش بک لایت می شود که عموما با قطع شدن نور زمینه تصویر و قطع شدن تصویر تلویزیون همراه است.با فعال شدن مدارات پروتکتور (در اثر خراب و یا نیمه خراب شدن شدن قطعات بخش بک لایت) بخش بک لایت موقتا از کار می افتد و تصویر تلویزیون قطع می شود.

در بسیاری از موارد خرابی بک لایت تلویزیون های ال سی دی بعد از مدتی کارکرد تلویزیون اتفاق می افتد بنحوی که نور بک لایت تلویزیون بعد از مدتی کار مثلا چند دقیقه قطع می شود. مثلا در تلویزیون سامسونگ مدل LA40B550 تصویر تلویزیون بدلیل خرابی برد بک لایت و لامپهای فلورسنت بعد از مدتی کارکردن دستگاه قطع می شود.

مراحل تعمیر بک لایت تلویزیون ال سی دی شامل تعویض لامپ های خراب و نیمه خراب و یا تعمیر برد بک لایت تلویزیون است که معمولا شامل چوک های افزایش ولتاژ و قطعات درایور این چوک ها و همچنین مدارات پروتکتور است.

تعمیر بک لایت تلویزیون ال سی دی

خرابی بک لایت در تلویزیون ال سی دی

تعمیر بک لایت تلویزیون LED

وقتی لامپ‌های ال ای دی جایگزین لامپ‌های فلورسنت در تلویزیون‌های LED شد انتظار می رفت که با کاهش توان تفاتی این بخش میزان خرابی تلویزیون ها در بخش بک لایت کاهش زیادی داشته باشد اما به دلیل کیفیت قطعات و ساختار تلویزیون های ال ای دی که به سمت مصرفی شدن و عمر کوتاه‌تر دستگاهها پیش می‌رود این تغییر نتیجه دیگری داشت : شایع شدن ایراد بک لایت در بسیاری از مدل های تلویزیون های ال ای دی.

با توجه به ساختار و مدار بندی ( سری و یا موازی بودن لامپ ها) ایراد ظاهری خرابی بک لایت در مدل و برندهای مختلف، متفاوت است. در برخی از آنها مانند مدل‌های LB و LN در برند ال جی تصویر بعد از یک لحظه ظاهر شدن لوگوی اولیه قطع می شود و در بعضی دیگر مانند سری F سامسونگ باعث تاریکی بخشی از تصویر تلویزیون می‌شود. نیمه بالایی یا پایینی تصویر تاریک می شود. در برند سونی اما قضیه فرق می‌کند : در تلویزیون‌های سونی عیب یاب داخلی وجود دارد. وقتی بک لایت تلویزیون سونی دچار خرابی می‌شود سیستم عیب یاب فعال شده و برای جلوگیری از پیشرفت و سرایت ایراد دستگاه خاموش می‌شود. در این حالت برای مشخص شدن ایراد بک لایت تلویزیون، چراغ قرمز پاور شروع به چشمک زدن می‌کند. 6 بار چشمک زدن چراغ پاور تلویزیون سونی نشان دهنده خرابی بخش بک لایت است.

تیرگی تصویر تلویزیون سامسونگ

تیرگی پایین تصویر تلویزیون سامسونگ در اثر خرابی بک لایت

قطعاتی که بعنوان لامپ بک لایت در این بخش شناخته می شوند در واقع دیودهای نورانی هستند که به دو صورت اتصال کوتاه (short) و قطع شدن (open) خراب می شوند.

خرابی ظاهری بک لایت در تلویزیون LED معمولا به چند صورت کلی ظاهر می‌شود :

  1. قطع شدن تصویر تلویزیون (در این حالت تلویزیون صدا دارد)

  2. چشمک زدن تصویر تلویزیون (تصویر به صورت لحظه‌ای چشمک می‌زند)

  3. تاریکی بخشی از تصویر ( در بعضی مدل‌ها بالا یا پایین و در برخی دیگر چپ و راست تصویر)

  4. ایجاد نقاط نورانی و یا هاله‌های سفید در تصویر

  5. ایجاد هاله‌های تاریک و ابر مانند در تصویر (در تصاویر روشن بهتردیده می‌شود)

تاریکی تصویر تلویزیون سامسونگ

تاریکی تصویر تلویزیون سامسونگ

تعمیر بک لایت تلویزیون ال جی و سامسونگ

مراحل تعمیر بک لایت تلویزیون در عموم مدل های ال جی و سامسونگ شامل تعویض لامپ های خراب و نیمه خراب و انجام اصصلاحیه برد پاور (بخش تغذیه بک لایت) است.

اصلاحیه بک لایت باعث می شود میزان ولتاز این بخش حدود 10% کاهش پیدا کند و از فشار روی لامپ های ال ای دی اندکی کاسته شود.

توضیح بیشتر اینکه میزان نور بک لایت در تلویزیون های ال ای دی و ال سی دی قابل تنظیم است و باید بر اساس نور محیط تنظیم شود اما بدلیل بهبود تصویر تلویزیون در حالت حداکثری ، این نور معمولا در حالت 100% مورد استفاده قرار می گیرد.

در تعمیر بک لایت تلویزیون ال ای دی اگر لامپها خراب شده باشند ابتدا باید بخش ماژور و صفحات پولاریزه برداشته شود و سپس لامپهای معیوب شناسایی و جایگزین شود که البته برداشتن صفحه ماژور بخاطر ضخامت پایین و خطر شکستن حساسیت بالایی دارد و به همین دلیل اکثر نمایندگی های تعمیرات تلویزیون بجای تعمیر بخش معیوب اقدام به تعویض کامل پنل تلویزیون می کنند که هزینه بسیار بالایی را می طلبد.

 

تعویض بک لایت تلویزیون

یکی از سوالاتی است که بسیاری از مراجعین در بخش تعمیر بک لایت تلویزیون مطرح می کنند اینست که اگر تعدادی از لامپ های بک لایت خراب شده باشد آیا لازم است که همه لامپ ها تعویض شوند و یا تعویض لامپ های خراب کفی است ؟

در پاسخ باید گفت که این انتخاب کاملا بستگی به وضعیت کارکرد و شرایط استهلاک کلی دستگاه و علی الخصوص لامپ های سالم بک لایت دارد.

در عموم تلویزیون هایی که دچار خرابی بخش بک لایت می شوند زیاد بودن ولتاژ راه انداز این بخش باعث ایجاد خرابی می شود و با اصلاحیه ای که در مورد این ولتاژ و کاهش آن صورت می گیرد در صورتی که سایر لامپ ها از سلامت نسبی برخوردار باشند هیچ لزومی به تعویض همه لامپ های بخش بک لایت و تحمیل هزینه اضافی برای تعمیر خرابی تلویزیون نیست.

از طرف دیگر با وجود گارانتی و ضمانت تعمیرات و خدمات انجام شده (که در مجموعه رایان در مورد تعمیر بخش بک لایت به مدت بیشتری نسبت به سایر تعمیرات در نظر گرفته می شود) حتی در صورت خرابی مجدد این بخش می توان از خدمات رایگان تعمیرات تلویزیون استفاده کرد.

اما اگر خرابی تعداد لامپ ها بیشتر از یک چهارم کل باشد و یا سلامت لامپ های سالم به گونه ای باشد که تعمیر تلویزیون را نا مطمئن کند بهترین راه تعمیر تلویزیون ، تعویض کامل بک لایت است.

هزینه تعمیر بک لایت تلویزیون

در نوشته دیگری به تفضیل راجع به هزینه تعمیر و تعویض بک لایت تلویزیون در مدل های مختلف صحبت کرده ایم و قیمت تعمیر بک لایت تلویزیون ال جی در مدل های LN ، LB ، LY ، LS ، LM ، LF و قیمت تعمیر بک لایت تلویزیون سامسونگ را مانند مدل های F ، H  ، EH ، J را بطور دقیق و با دارا بودن ضمانت اجرایی بیان کرده ایم.

نکته آخر اینکه قیمت های ارائه شده در فواصل زمانی مشخص بروزرسانی شده و نیازی به تماس برای قیمت بروزآوری شده نیست.

 

تعمیر بک لایت تلویزیون در منزل

اولین بخش مجموعه اقدامات تعمیر بک لایت تلویزیون مشاوره و عیب یابی دستگاه و تشخیص انجام تعمیرات در کارگاه و با ابزار کامل و لازم و یا انجام تعمیر تلویزیون در محل مشتری است.

در حاشیه این نکته باید عرض کنیم که متاسفانه تعدادی از افراد بدون داشتن پایگاههای مشخص و تبحر و تعهد لازم برای انجام کار با اعلام مواردی که دلخواه مشتری است مانند قیمت های پایین و یا انجام تعمیر در کمتر از نیم ساعت در منزل و موارد مشابه اقدام به انجام تعمیر تلویزیون در منزل و محل مشتری می کنند و با انجام یک فرمول خاص برای تمام تلویزیون ها شاهد انجام تعمیراتی هستیم که در عین اینکه ممکن است اشکالات متعددی داشته باشد در زمان کوتاهی باعث خرابی مجدد و یا آسیب رسیدن به بخش های دیگر تلویزیون می شود.

در مجموعه رایان ضمن فراهم آوردن مجموعه ای از قطعات ارجینال و با کیفیت و دانش فنی و الزامات این بخش شرایطی را فراهم کرده ایم که در صورت نیاز شما به انجام کلیه امور تعمیراتی و از جمله تعمیر بک لایت تلویزیون، با بالاترین کیفیت در خدمت شما باشیم.

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با بخش مشاوره تعمیر تلویزیون تماس بگیرید.

22 دیدگاه ها

  1. korosh گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما
    ممنون از سایت خوب و اطلاعات مفیدی ک در اختیارمون گذاشتید

    من یک تلویزیون LED سامسونگ “32 دارم مدل UA32F5550AM که تصویر آن کاملا سیاه شده ولی صدا دارد.
    عیبش آیا مربوط ب قسمت بک لایتشه یا نه ؟
    درضمن خودم آشنایی کاملی با مدارات الکترونیکی و قطعات و نحوه تست آنها دارم و آیا میتوانم خودم اقدام به تعمیر آن کنم یا خیر و نیاز به متخصص و تعمیراکاران مجرب در این زمینه دارد؟

    متشکرم

    • گروه تخصصی رایان گفت:

      با سلام، بیشترین احتمال خرابی در تلویزیون سامسونگ شما خرابی بخش بک لایت است. در واقع خرابی بک لایت یکی از شایع‌ترین ایرادهایی است که در تلویزیون سامسونگ سری f ایجاد می‌شود. در مدل تلویزیون شما به دلیل سری بودن مداربندی لامپ‌ها معمولا خرابی بک لایت با قطع شدن کامل تصویر تلویزیون همراه است.
      تعمیر بک لایت تلویزیون به دلیل نیاز به باز شدن صفحه نمایش به تبحر و تجربه کافی نیاز دارد. در غیر این صورت با آسیب دیدگی صفحه نمایش تلویزیون شما با مشکل جدی روبرو خواهد شد.

  2. محمد طاهری گفت:

    سلام با تشکر از راهنمایی های خوب تان متشکرم

  3. Ghazaleh.zn گفت:

    سلام خسته نباشید .ال ای دی الجی 42lb692V است تصویر ندارد فقط صدا دارد که احتمالا مشکل از بک لایت است .یه حدود قیمت میخواستم که تصمیم به تعمیر بگیرم از چه مقدار هزینه شروع میشه تا سقف چقدر ممنون میشم

  4. Javad گفت:

    با سلام هزینه عوض کردن کامل بک لایت های تلویزیون سامسونگ ۴۲ اینچ مدل UA40F5000AW چند میشه ؟ ممنون .

  5. میثم گفت:

    باسلام و خسته نباشید یدونه تلویزیون الجی مدل lb5630دارم تو منطقه شرجی هستم دو تا از لامپ های بک لایتش افتاد خودم بازش کردم گذاشتم سرجاش درست شد فقط الان چنتا از لامپهای بک لایت تو صفحه سفید معلوم میشن مشکل کجاست راهنمایی کنین ممنون

    • گروه تخصصی رایان گفت:

      با سلام ، عدم تنظیم فاصله کانونی لامپ های بخش بک لایت با منشورهای آنها و یا تغییر فاصله صفحات پولاریزه باعث می شود نقاط سفید در اثر نور لامپ ها دیده شود.

  6. محمد گفت:

    تلویزیون ال جی 4k مدل 43u f 6 4 0t بک لایت به نظر تغییر رنگ به ابی داده است مشکل از چی هستش به نظرتون و نوع بک لایت برای تعویض اگردلازم هسش چی هستش

    • گروه تخصصی رایان گفت:

      با سلام ، اطلاعات شما از نحوه عملکرد و وظیفه بخش بک لایت تلویزیون صحیح نیست. بک لایت تلویزیون نمی تواند تغییر رنگ دهد و به احتمال زیاد اشکال در مین برد دستگاه شما باعث ایجاد تم سبز ردنگ در تصویر شده است.

  7. سعید گفت:

    سلام
    ال ای دی ال جی 47 دارم
    بعضی وقت ها نور بک لایت در قسمتی از صفحه چشمک میزنه
    تا حدودی آشنایی با برد های الکترونیک هم دارم
    به نظر شما راهکار تعمیرش چیه
    با تشکر

    • گروه تخصصی رایان گفت:

      با سلام ، ساختار بک لایت در مدل های مختلف متفاوت است و در برخی خطی و در بعضی شاخه ای استفاده شده است. ایراد ایجاد شده با توجه به نوع چینش توضیحات متفاوتی دارد اما در کل می توان گفت بدلیل خرابی تعدادی از لامپ های بخش بک لایت است.

  8. مرتضی گفت:

    سلام . آیا “فیلم پلاریزه ” برای انواع مدلهای تلویزیون های سامسونگ فرق میکنه ؟ و آیا ضربه ای که به صفحه نمایش خورده و یک قسمت به شکل مستطیل عمودی سفید شده با تعویض ورق پلاریزه درست میشه ؟ بر اثر ضربه به ترتیب چند تا لایه صدمه میبینه ؟

  9. مریم شکوری گفت:

    سلام خسته نباشید تلویزیون ما ادای دی 32 اینچ سری J هستش و رنگ تصویر تیره شده و کلا 4 سال کار کرده و انگار لامپ های ال ای دی اون سوخته امکان تعمیر اون در منزل هستش ؟ دیروز تعمیر کار سام سرویس تلویزیون برد برای تعمیر به ما اعلام کردن یک خط عمودی روی تلویزیون افتاده که مربوط به مایع لیکوید هستش در صورتی که اصلا این مشکل نداشت و به ما گفتن که قابل تعمیر نیست ما درست نکردیم و تلویزیون آوردیم خونه ولی اون خط الان اصلا نیست می شه لطفا راهنمای بفرمایید

    • گروه تخصصی رایان گفت:

      با سلام ، اگر تیره شدن تصویر تلویزیون شما مربوط به خرابی بک لایت باشد، خط نازک عمودی روی تصویر تلویزیون قطعا مربوط به پنل تلویزیون است و این دو مورد دو ایراد کاملا مجزا هستند. برای دیده شدن خط باید تصویر تلویزیون قابل دیدن شود تا خط مشخص شود. توضیح بیشتر راجع به تعمیر تلویزیون سامسونگ شما منوط به داشتن اطلاعات بیشتر است. در صورت نیاز با بخش مشاوره تعمیرات تماس بگیرید.

  10. فرشاد گفت:

    سلام خسته نباشید شرمنده من یه ال ای دی۵۵ اینچ ال جی مدل UK6400 PLF خریدم . وسط صفحه یه کم رو به بالا به اندازه یه لکه خیلی کوچیک یه کم روشن تر از بقیه ی پیکسل ها شده در حالت عادی که نگاه میکنیم مشخص نیست ولی با دقت که نگاه میکنیم مشخص میشه که یه مقدار روشن تر از بقیه هست مخصوصا موقعی که تصویر سفید هست بیشتر مشخص میشه . میخواستم بدونم که آیا این مشکل هست و آیا ممکنه که بعدا بیشتر بشه

    • گروه تخصصی رایان گفت:

      با سلام ، ایرادهایی شبیه به ایراد دستگاه شما را باید با توجه به علت ایجاد بررسی کرد. اگر بعلت ضربه باشد ممکن است پیشرفت سریعی داشته باشد اما اگر خودبخود ایجاد شده باشد معمولا حتی تا چند سال ممکن است تغییری نکند.

  11. ایمان گفت:

    سلام خسته نباشیدما یک تلویزیون الجی مدل۴۳Lj55000GL-TA.MMDYLJKداریم الان از گوشه راست سمت پایین ب اندازه یک کف دست ابی متمایل ب بنفش شده مشکل چیه ممنون میشم جواب بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تعمیر تلویزیون ال جی

تعمیر تلویزیون سونی

تعمیر تلویزیون سامسونگ